Ajuntament de Sant Guim de Freixenet Administracions públiques Sant Guim de Freixenet Lleida

TERMOSUN FA RESO DE LA CALDERA DEL PAVELLÓ

28/10/2019

(Transcripsció literal)

UNA DE LES PRIMERES INSTAL·LACIONS DE 400kW D’ALTA EFICIÈNCIA AMB BIOMASSA DEL PAÍS, COMPLIRÀ EN BREU 15 ANYS DE FUNCIONAMENT

 

Corria l'any 2005 quan Termosun Energías subministrava una de les primeres calderes industrials d'alta eficiència de biomassa a Espanya. Es tractava d'una Herz Biomatic de 400kW que es va instal·lar a Sant Guim de Freixenet (Lleida) per fer calor al Pavelló municipal

L'Ajuntament de la població va voler ser pioner a la instal·lació d'energies renovables i va confiar en Termosun per un projecte que incloïa la combinació de 10 plaques solars i una caldera de biomassa per la producció d'aigua calenta.

Després de quasi 15 anys de funcionament, des de l'ajuntament ens comuniquen que ha sigut la caldera la que ha proporcionat pràcticament el 100% de l'energia necessària a causa de un mal funcionament o manteniment de l'instal·lació solar.

A més, quan l'instal·lació va complir 5 anys, l'Ajuntament va plantejar la possibilitat d'ampliar-la. L'objectiu era que la mateixa caldera pugues abastir de calefacció a l'edifici contigu al pavelló: L'escola CEIP L'Estel.

Després d'uns pocs dies de treball d'ampliació, la mateixa caldera era capaç avui en dia de escalfar el pavelló municipal i una escola amb capacitat de 150 alumnes.

EL FUNCIONAMENT ACTUAL DE LA CALDERA

L’actual alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, valora molt positivament els 15 anys de funcionament de la caldera de biomassa.

La caldera Herz Biomatic de 400kW instal·lada pot funcionar amb diferents tipus de combustibles com pallet, closca d’ametlla i un os d’oliva: encara que ja fa uns anys el combustible utilitzat és el pallet.

També menciona que encara que el manteniment ha recaigut sobre diferenta empresa que ha procurat, amb major o menor encert, que l'instal·lació rendís al màxim: la caldera no ha patit danys de cap altre any. A més el consistori municipal s'està plantejant la possibilitat de connectar l'instal·lació de biomassa amb el Centre de dia adjacent al pavelló. La caldera actual passaria a abastir a una xarxa de calor per tres edificis municipals, aportant un estalvi abundós tant econòmic com mediambiental. Una instal·lació que reduirà els costos econòmics de l'actual caldera de gasoil. Són mesures locals que afavoreixen a canvis globals.