Ajuntament de Sant Guim de Freixenet Administracions públiques Sant Guim de Freixenet Lleida

SANT GUIM DE FREIXENET RECUPERA LA SEVA MEMÒRIA COL.LECTIVA

12/11/2019

Els veïns de Sant Guim de Freixenet han identificat centenars d’imatges antigues dels seus veïns realitzades pel fotògraf Jaume Calafell i Pifarré, nascut en aquesta població el 1917 i mort a Tàrrega el 1986. L’activitat forma part d’un estudi antropològic realitzat per un grup internacional d’alumnes del màster d’Antropologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona dirigit pel professor nord americà William Christian.

La iniciativa ha estat promoguda conjuntament per aquest professor, l’Àngels Calafell i les seves germanes, filles del fotògraf que va desenvolupar la seva prolífica carrera professional a Tàrrega. Durant el passat cap de setmana es van projectar imatges de persones de Sant Guim realitzades pel fotògraf entre els anys 30 i 40 del segle passat. Molts veïns i veïnes van participar en aquest procés d’identificació.

La sessió va estar carregada d’emotivitat en veure imatges d’avantpassats que molts desconeixien. Els més grans van demostrar la seva capacitat de memòria a l’hora de reconèixer diverses persones del municipi d’aquells anys previs a la guerra civil i els posteriors a la desfeta. Es van poder veure fotografies de la vida quotidiana de Sant Guim, així com retrats, casaments, reunions, competicions esportives, soldats republicans de la retirada, etc.

Els alumnes del màster, vinguts de Xile, Argentina, Colòmbia, Suïssa i Catalunya es van dedicar a captar les reaccions dels assistents per incloure-ho en el seu treball de màster. A banda de la projecció de les imatges, els alumnes van tenir la possibilitat d’anar a casa d’algunes famílies que els hi van mostrar fotografies antigues dels seus familiars i coneguts. Aquest contacte intergeneracional va resultar també molt emotiu.

D’altra banda, la família Calafell va muntar un gran mural amb imatges antigues de persones que ha quedat exposat a l’Ajuntament per tal que qui vulgui pugui anar identificant les persones retratades. L’Ajuntament de Sant Guim ha col·laborat activament en aquesta activitat.