Ajuntament de Sant Guim de Freixenet Administracions públiques Sant Guim de Freixenet Lleida

Altadill

Altitud: 755 m

Habitants: 0 (2017)

Altadill és un barri de masies que s'estén al N de Freixenet, en direcció a la vall de Gàver, prop de les cases de Melió.

La capella d'Altadill és dedicada a Sant Salvador. L'actual església és relativament moderna, però la capella de Sant Salvador que roman en ruïnes, prop d'ella, ja existia abans del segle XIV.

A pocs metres de l’ermita, vora el camí d’Altadill hi podem trobar la Font de Sant Salvador.

 

Amorós

Altitud: 755 m

Habitants: 13 (2017)

Amorós és una agrupació de cases amb una torre a l'interior i la capella de Sant Cosme i Sant Damià. Aquesta capella és de l'època medieval i pertanyia al comtat i col.legiata de Cardona.

 

Castell de Santa Maria, el

Altitud: 670 m

Habitants: 14 (2017)

El Castell de Santa Maria està situat a la costa dreta de la vall de Gàver i Estaràs. Aquest lloc va ser edificat als primers temps de la Reconquesta.

A la part alta del nucli es troba el casal senyorial que antigament havia estat el Castell de Santa Maria,. Al centre del nucli podem trobar l’església romànica de Santa Maria.

Pel camí que va del Castell de Santa Maria a Sant Domí - anomenat el camí de la font de branques- hi ha la font de branques.

 

Freixenet de Segarra

Altitud: 681 m

Habitants: 32 (2017)

Freixenet s'estén per la costa dreta de la vall, formant carrerons. L'església de Santa Maria domina el poble, prop del turó on hi devia haver el castell.

A la part baixa del poble hi a la font de freixenet i a pocs metres el safareig de freixenet.

 

Melió

Altitud: 670 m

Habitants: 7 (2017)

Pel camí que va de Sant Guim de Freixenete a Altadill, a l’alçada de l’ermita de Sant Salvador, hi ha un trencall que ens porta a les Masies de Melió.

 

Palamós

Altitud: 681 m

Habitants: 0 (2017)

Vers el pendent de la vall del riu Ondara hi ha un grupet de cases anomenat Palamós.

Existia un castell de Palamós va pertànyer al Monestir de Santes Creus. Actualment el poble està en ruïnes, fins i tot la capella de Sant Joan de Palamós.

A pocs metres del poble es troba la Font de Palamós.

La Rabassa

Altitud: 721 m

Habitants: 15 (2017)

Al capdamunt del torrent de Briançó s'agrupa la Rabassa, poblet de cases molt antigues. Hi ha una mica de bosc i ametllers en els costers; els grans conreus de cereals s'estenen pel pla superior.

A la part alta del nucli hi resta la base de la possible torre del castell. Al nucli no hi manca el carreró cobert i un portal d’entrada. Una mica apartat d’aquest portal hi ha una esglesiola romànica, dedicada a Sant Cristòfol.

A pocs metres del nucli, direcció a Palamós hi ha el Safareig de la Font del Filat.

 

Sant Domí

Altitud: 705 m

Habitants: 26 (2017)

Sant Domí és una antiga parròquia, situada a poc més d'1 km de Sant Guim, en direcció a Estaràs. Unes quantes cases es troben més o menys agrupades i situades vora l'església. Aquesta, dedicada a Sant Pere, conserva l'orientació primitiva, però ha estat transformada a l'estil neoclàssic. La parròquia de Sant Domí consta a les llistes del bisbat de Vic de l'inici del s XII.

Antigament hi havia hagut un castell del qual encara se’n recuperen algunes vestigis entre les cases del nucli.

 

Sant Guim de Freixenet


Altitud: 738 m

Habitants: 872 (2017)

L'origen del poble de Sant Guim de Freixenet va ser l'estació del ferrocarril que tan aviat com fou construïda, es començà a edificar el barri del Mig i el de Dalt. El 1900 ja tenia 11 edificis.

Per tal de donar serveis religiosos a la població recent creada es comença a edificar l’església del Sagrat Cor de Sant Guim de Freixenet l’11 de novembre de 1923 i es va inaugurar per la festa major de 1928.

L'edifici més interessant del poble i un bon exponent de les edificacions agràries que Cèsar Martinell dugué a terme a partir de 1916, és el Celler Cooperatiu de Sant Guim de Freixenet, aixecat el 1920. Aquest és anomenat popularment el Sindicat de Sant Guim.

 

Sant Guim de la Rabassa

Altitud: 712 m

Habitants: 19 (2017)

Al s XVII va ser renovada l'estructura del poble, quan els jesuïtes adquiriren la casa senyorial i l'eixamplaren per fer-hi una residència.

Al seu costat hi van edificar una gran església barroca amb un pòrtic espaiós, però de façana austera: l’església de Sant Andreu i Sant Guillem.

El poble queda dividit entre la part alta del poble, situat prop de la carretera que va cap a la Rabassa, i la part baixa siuada prop del Convent jesuïta. El nucli, al mateix temps, es separat per al via i comunicat per un pas cobert de tren.

 

La Tallada

Altitud: 747 m

Habitants: 40 (2017)

El poble i la parròquia de la Tallada es troba situat a l'extrem meridional del terme municipal.

Està format per un carreró i algunes masies amb un portal d’accés al centre del nucli. Del castell de la Tallada, que és al punt més alt, resta una casa que té uns murs primitius.

L'església de Sant Martí conserva l'orientació primitiva, si bé ha estat totalment reformada i engrandida segons l'estil neoclàssic.

Si des de la Tallada s’agafa el camí de les vilaltes hi ha, amagada entre arbres i verdissa, la torre del moro o de vilalta.

 

Informació extreta de...

Font: www.lasegarra.org